Csütörtök,    György
Keresés a tartalomban:
Keresés
Egészség Online

Wellness Online

Életmódunk és az osteoporosis II rész

kismama

Női problémák fiatalon és kevésbé fiatalon: a későn, a 16. életév után jelentkező első havi vérzés hormonháztartási problémákat jelezhet, ami szintén hátrányosan befolyásolhatja a fiatalkori csontépítést. Ha 16 éves korig nem jön meg az első menstruáció, érdemes felkeresni a gyermek-nőgyógyászt.


A nőknél ugyancsak fokozza a csontritkulás veszélyét a korai, 40 éves kor előtti menopauza, a rendszertelen havi ciklus, a túl hosszú, több éves szoptatás, illetve, ha valaki egyáltalán nem, vagy nagyon sokszor szült. A közvetlen okok részben a felsoroltaknak a szervezet hormonháztartására gyakorolt szerepében keresendők, részben pedig a várandósság illetve a szoptatás alatti helytelen táplálkozási szokásokkal magyarázhatók.

A fejlődő magzat csontrendszere sok kalciumot igényel, amit az anya szervezetének kell biztosítania. Ezért fordulhat elő, hogy sokszor szült anyáknál - a hormonális hatások ellenére - csontritkulás léphet fel. A hosszú, vagy gyakran ismétlődő szoptatási időszakok - az általában elégtelen kalciumbevitel mellett - az anyatejbe kerülő, az anya szervezetéből származó kalcium miatt növeli a csontritkulás veszélyét.

A menopauza időszaka komoly hormonális és emocionális változásokkal jár együtt - nem utolsósorban jelentősen befolyásolja a nők csontjainak egészségét.

Természetes alapanyagból készült termékek az egészséges csontokért: http://www.vitafree.hu/mconet/product.php?catid=6

 

Csontritkulás témakörben további írásokat talál a http://www.csontritkulas.com oldalon