Csütörtök,    Rudolf
Keresés a tartalomban:
Keresés
Egészség Online

Wellness Online

Kalcium a rákmegelőzésben

Kalcium a rákmegelőzésben

 


Egy 2001-ben, a Rák ( Cancer ) folyóiratban megjelent tanulmány alátámasztja ezt a feltevést.


Habár van egy kis vita a kalcium és más tápanyagok szerepéről a rákbetegség megelőzésében, növekszik azon szakértők száma, akik úgy vélik, igenis sokféle rák megelőzhető volna a helyes táplálkozással elérhető értékes tápanyagok bevitelének növelésével, étrendkiegészitők szedésével és a rendszeres testmozgással.

daganatos_sejtekEgy 2001-ben, a Rák ( Cancer ) folyóiratban megjelent tanulmány alátámasztja ezt a feltevést.

A Tel Aviv Egyetem és a Héber Egyetem kutatói olyan betegeknek adtak kalciumot 1 éven keresztül, akiknek olyan kicsi, nem rosszindulatú polipjuk volt (ezeket adenómáknak hívjuk ), amelyek köztudottan vastagbélrák kialakulásához vezethetnek.

Olyan betegeket is megfigyeltek, akik nem részesültek kalciumpótlásban. Miután a betegek beszámoltak étkezési szokásaikról és életvitelükről, a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy azoknál, akik kalciumot szedtek, átlagosan 58 %-kal csökkent a jóindulatú daganatok mérete. Azon betegek esetében, akik nem szedtek kalciumot, ez az arány csupán 26%-os volt.

A jótékony hatás azoknál a betegeknél volt a legnyilvánvalóbb, akik a kalcium bevitele mellett alacsony zsírtartalmú étrendet követtek: az ő esetükben óriási, 73%-os csökkenés volt megfigyelhető.

Egy 2003-as harvardi tanulmány, mely a Nemzeti Rák Intézet Folyóiratában ( Journal of the National Cancer Institute ) jelent meg, szintén alátámasztja a kalcium – vastagbélrák összefüggést. A kutatók 135 ezer férfi és nő esetében vizsgálták meg az étrendet és a vastagbélrák előfordulását. Megállapították, hogy a megvizsgált egyének között, akik legalább napi 700-800 mg kalciumot fogyasztottak, majdnem felére csökkent a vastagbélrák bizonyos típusainak kialakulási kockázata. Annak ellenére, hogy a kutatók nem vizsgálták meg külön a nagy mennyiségben bevitt kalcium hatását és nem tettek javaslatot a jelenleg ajánlott napi kalcium bevitel megemelésére, állítják, hogy ez a tanulmány megmutatja a javasolt minimális napi kalciummennyiség bevitelének jelentőségét. Évente 45,000 amerikai hal meg vastagbélrákban.

Az Amerikai Táplálkozástudományi Kollégium Folyóiratának ( Journal of the American College of Nutrition ) egy jelentése szerint a kalcium csökkentheti más rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát is. A jelentés olyan tanulmányokat tekintett át, amelyek megállapították, hogy a kalcium nem csak a különböző bélrendszeri rákok kialakulását valamint a csontritkulásra csökkenti, hanem a menopauza előtti emlőrák, és valószínűleg a petefészekrák kialakulását is.

Természetes alapanyagból készült termékek az egészséges csontokért: http://www.vitafree.hu/mconet/product.php?catid=6

Csontritkulás témakörben további írásokat talál a http://www.csontritkulas.com oldalon